Sarangi

De sarangi is een snaarinstrument met 24 resonanssnaren.

Sarangi

In het cultuurgebied waar de sarangi bespeeld wordt (Afghanistan, India, Pakistan en omgeving) heerst een grote voorliefde voor resonanssnaren.

Resonanssnaren zijn dunne, metalen snaren die niet worden aangestreken of getokkeld, maar die door resonantie meeklinken met de speelsnaren. In West-Europa kennen we dat maar op een paar historische en volksinstrumenten, maar ginds zijn ze zeer algemeen. Waarschijnlijk is het erg effectief in de buitenlucht, waar geen akoestiek is, want de resonanssnaren zorgen voor een ingebouwde nagalm.

De afgebeelde sarangi heeft drie dikke darmsnaren om op te strijken en 24 resonanssnaren die als een toonladder gestemd worden (welke is afhankelijk van het gespeelde stuk), zodat er altijd wel iets meeklinkt. Het instrument heeft tien extra stemknoppen voor eventuele uitbreiding.

Alle snaren lopen over of door een benen kam in de vorm van een gestileerde olifant. Tijdens het spelen verkort de muzikant de snaar met zijn vingers, maar anders dan op onze viool: de vinger wordt naast de snaar geplaatst en je drukt de nagel er van opzij tegenaan. De muzikant bespeelt het instrument in kleermakerszit, vertikaal gesteund op schoot, als een klein cellootje.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)