IJsklompen

IJsklompen: ´Goed beslagen ten ijs komen´ Vissers uit Marken droegen deze Nederlandse werkklompen uit 1850.

IJsklompen

Als het water ‘s winters bevroor, konden de vissers niet uitvaren voor de visvangst. Dan gingen ze op deze ijsklompen met slee, hakbijl en visgerei het ijs op om in uitgehakte wakken te vissen op spiering.

De zolen van deze ijsklompen zijn voorzien van een ijzeren beslag met vier punten, waarmee de vissers beter grip hadden op het gladde ijs. Door de lage temperatuur was de kans groter dat de klomp ging barsten. Om dat te voorkomen, bevestigde men soms preventief nog een ijzeren bandje over de kap van de klomp.

De Zaanse arbeider op de houtzaagmolen droeg in die tijd eenzelfde type klomp bij het werken op de beun. Een beun is een schuine houten helling, waarover de werkers de zware boomstammen vanuit het water omhoog moeten trekken naar de molen. Ook hier zorgen de scherpe punten onder de klompen voor de nodige stabiliteit bij het zware werk.

Het museum bezit een hele serie werk- of arbeidsklompen uit binnen- en buitenland onder andere steenzetters- en veenwerkersklompen, Franse poters-, planters- en leisteenwerkersklompen. Stuk voor stuk vakkundig gemaakt en zeer functioneel!

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)