Stenen kogels

Strijd om Coevorden: stenen kogels

Stenen kogels

Degene die Coevorden in bezit had, beheerste Noord-Nederland en daarom is er sinds het begin van de Middeleeuwen talloze malen strijd geleverd om het kasteel en de vesting. Er zijn in Coevorden veel stenen kogels gevonden die het bewijs daarvan zijn. De kogels zijn gemaakt van verschillende soorten gesteente, van zwerfsteen tot graniet en Belgisch hardsteen.

De kogels werden afgeschoten met een steenmortier. Erg gericht kon je er niet mee schieten en de reikwijdte was hooguit één kilometer. Het doel was vooral om veel schade aan te richten en dat lukte dan ook: de kogels gingen dwars door de daken en de vloeren daaronder. Maar omdat zo'n mortier een kogel met een luide knal schuin omhoog de lucht in schoot, was het ter verdediging van een stad niet zo effectief: iedereen kon de kogels van verre zien aankomen en maken dat hij weg kwam.

Het afvuren van de kogels was behoorlijk gevaarlijk. De soldaten gebruikten zwart buskruit. De loop en kruitkamer van de steenmortier werden bij het afvuren zó heet, dat die eerst moesten afkoelen voordat er opnieuw mee geschoten kon worden. Zo niet, dan ontbrandde het kruit voortijdig of sprong de steenmortier met geweld uit elkaar.

Toen men het gieten van ijzeren kogels onder de knie kreeg, verdween het gebruik van de kogels en steenmortieren naar de achtergrond.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)