Wilhelmina

Wilhelmina, koningin zonder fratsen Ze staat in een nis van groen. Klein van stuk, maar met een uitstraling van formaat. Ingepakt in een lange wijduitstaande winterjas, een bontkraag en een hoed. De voeten stevig in de grond geplant, het hoofd omhoog. Hier staat de koningin van het verzet!

Wilhelmina

Na het overlijden van koningin Wilhelmina in 1964 kreeg beeldhouwster Charlotte van Pallandt de opdracht om een beeld van haar te maken. Zij wilde de koningin afbeelden 'zoals het volk haar kende. Als een vorstin, trots en eenzaam. En als een moeder des vaderlands, goed maar niet gemakkelijk.'

In het beeld benadrukte Van Pallandt de persoonlijkheid van de koningin. Ze koos voor een massieve piramidevorm als basis. Dit gaf het beeld een sterke uitstraling. Alle details liet ze weg. Hiermee benadrukte ze het onverzettelijke en wilskrachtige karakter van de koningin.

Het bronzen beeld in de museumtuin is een afgietsel van het originele beeld dat van steen is gemaakt. Bij de onthulling van het beeld in Rotterdam in 1968 was ook koningin Juliana aanwezig. Zij was zeer in haar nopjes met het werk van Van Pallandt, dat behalve trots, wilskracht en onverzettelijkheid, toch ook iets van koppigheid uitstraalde. 'Het is precies mijn moeder', merkte ze op.

Periode
1950 tot heden
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)