Ambtsketen voormalige gemeente Dalen

De ambtsketen van de burgemeester

Ambtsketen voormalige gemeente Dalen

Op de permanente expositie in museummolen Jan Pol is een bijzondere ambtsketen van de voormalige gemeente Dalen te zien. Stichting Aold Daol’n – die het museum beheert – kreeg de ambtsketen in bruikleen van de nieuwe gemeente Coevorden.

In de gemeentewet uit 1852, ingevoerd onder koning Willem III op voordracht van minister Thorbecke, staat dat burgemeesters een ketting als herkenningsteken moeten dragen.

Door de gemeentelijke herindeling in de provincie Drenthe in 1998 verdween een groot aantal gemeenten en dus ook burgemeesters. Veel ambtsketens kwamen in een stoffige lade van een nieuw gemeentehuis terecht. Zo niet dit fraaie exemplaar van de voormalige gemeente Dalen.

De eerste ambtsketen (jaartal onbekend) van de gemeente Dalen was eenvoudig. Eén penning onderaan een veel te lange ketting, oordeelde burgemeester Meerburg bij zijn aantreden in 1985. Hij liet deze prachtige nieuwe zilveren keten ontwerpen met veel symboliek. Op de schakels staan karakteristieke afbeeldingen van Dalen en de buitendorpen, zoals de Vossebelt met de vuurhaal uit het wapen van de bekende burgemeestersfamilie Ten Holte, en Wachtum met een oude boerenhoeve.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)