De kap van de molen

De kop van Jan Pol

De kap van de molen

Molen Jan Pol - genoemd naar de laatste molenaar - is een rijksmonument, herbouwd na een brand in 1876. Het is al bijna twintig jaar het museale onderkomen van Stichting Aold Daol’n. De vele vrijwilligers van de stichting ontvangen jaarlijks meer dan 3000 bezoekers. Door de brede trappen en de stoellift kunnen jong en oud veilig alle verdiepingen bezoeken. Naast het museumgedeelte besteden de rondleiders veel aandacht aan de werking en de techniek van de molen.

Bezoekers maken kennis met de historie van de voormalige gemeente Dalen en krijgen de kans een uniek bouwwerk te bewonderen. Molen Jan Pol is namelijk de hoogste korenmolen in de provincie Drenthe! Vanaf de stelling heb je een adembenemend uitzicht over het dorp en de weidse omgeving. Maar kijken we omhoog, dan zien we de kop van de molen.

De tien ton wegende kap, aan de onderzijde geschilderd in de originele blauwe kleur, ligt los op houten klossen, de ’neuten’. De kap moet vanaf de stelling met het kruirad ‘op de wind’ gedraaid worden. De wieken zijn gemaakt van twee stalen roeden van 23 meter lengte, die achter elkaar in de askop (met de fraaie ster) liggen.

Er is vandaag weinig wind. ‘Jan Pol’ heeft de broek aan, ofwel de volle zeilen op de wieken.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)