Cornet (à piston)

De ventielen op een blaasinstrument beïnvloeden de lengte van de buis, zodat je een groter bereik aan tonen kunt voortbrengen.

Cornet (à piston)

Ventielen: deze handige uitvinding stamt uit 1815 en werd vooral met succes toegepast op de hoorn en op de cornet (eigenlijk de posthoorn). 

Die twee instrumenten werden namelijk veel in orkesten gebruikt en moesten daarom in verschillende toonsoorten kunnen spelen. Tot 1815 gebeurde dit door het inzetten van stembeugels van verschillende lengte. De ventielen (in het Frans: pistons) maakten dat overbodig.

De cornet is een instrument op de toonhoogte van de trompet. De buis wordt iets eerder wijder dan bij een trompet, waardoor de cornet een wat mildere toon heeft. Het instrument was en is geweldig populair in harmonie- en fanfareorkesten.

Normaal gesproken heeft een cornet drie ventielen die extra buisjes bijschakelen. Zo kan de speler zeven halve toonstappen verlagen. Maar omdat er twaalf toonsoorten zijn, is het praktisch als je nog een extra verstemmogelijkheid hebt. Dit exemplaar is bijzonder, want het heeft een hefboom waarmee de uitgangstoonsoort kan worden verlaagd van Bes naar A. Het patent van de Parijse bouwer François Sudre bestaat uit een slim hefboomstelsel waarmee tegelijk alle extra buisjes in verhouding worden verlengd! Een vernuftige, maar dure en kwetsbaar uitvinding, die dan ook nauwelijks navolging kreeg.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)