De Wietzesklomp

De Wietzesklomp betekent veel voor het Internationaal Klompenmuseum in Eelde.

De Wietzesklomp

Vader Wietzes, en later zijn beide zoons Eiso (1916-1977) en Egbert (1925-1988), zijn vakkundige klompenmakers. Zij vervaardigen niet alleen deze klompen, maar verzamelen ook vele soorten houten schoeisel en gereedschappen uit binnen- en buitenland. Deze verzameling vormt de basis van het in 1990 opgerichte museum.

Iedere klompenmaker in Nederland geeft zijn klompen een eigen accent wat betreft vorm en versiering. Geverfde klompen hebben vaak een zwarte of gele basis: zwart voor op de kleigrond en geel voor het gebruik op de zandgrond. Met deze kleurstelling is het vuil minder zichtbaar op de klomp. Naast geverfde klompen zijn er klompen waar met een ritsmesje versieringen in uitgesneden zijn.

De meest gebruikte houtsoort voor klompen is wilgen- of populierenhout en de meest voorkomende vorm is een kapklomp of een tripklomp. De laatste heeft een korte kap en is voorzien van een leren band over de wreef. Vooral de tripklomp is favoriet bij de vrouwen, want een kapklomp geeft vaak een pijnlijke wreef.

Naast gebruiksklompen en klompen die zijn aangepast voor een bepaalde werksoorten, heeft het museum ook tal van kunstklompen. Een deel daarvan stellen we elk jaar tentoon.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)