Afscheidskaart

Vanuit de trein naar Auschwitz stuurt Hertha Aussen uit Wijhe op 14 september 1943 nog een kort bericht aan haar beste vriendin Netty.

Afscheidskaart

Ze vertelt over de veewagon waar ze inzit met 40 mensen en hun bagage. Het is er benauwd. Toch is zij, zo schrijft ze, vol goede moed en hoopt ze op een spoedig weerzien. Deze kaart is de laatste die Netty van haar ontvangt.

Vanaf het moment dat Hertha als Joodse leerling niet meer naar de huishoudschool mag, waar ze in de klas altijd naast Netty zat, schrijven de meisjes met elkaar. Eerst gaat het over de dingen die Hertha niet meer mag: niet meer naar school, niet meer zwemmen, niet meer fietsen, na acht uur niet meer naar buiten. Maar ze trekt zich er niets van aan: 'Er zijn wel ergere dingen op de wereld, wat jij.' In oktober 1942 komt voor Hertha het moment dat ze naar Westerbork moet. Ook daar schrijft ze aan Netty. Omdat haar vader in de smederij van het kamp werkt, blijven Hertha, haar zus en haar moeder relatief lang in het kamp. Bijna een jaar. De hoop op een goede afloop blijft er tot in de laatste kaart. Eén dag nadat ze deze kaart schrijft, wordt Hertha Aussen vermoord in Auschwitz. Ze is dan 17 jaar.

VERHALEN (0)