Maquette tweede gesticht

Het Gevangenismuseum is gevestigd in het Tweede Gesticht van Veenhuizen.

Maquette tweede gesticht

Deze maquette geeft een goed beeld van hoe het Tweede Gesticht er in zijn oorspronkelijk vorm uitzag.

In 1823 werden er in Veenhuizen drie grote gestichten gebouwd voor het onderbrengen van landlopers, bedelaars en wezen. Op kleine bijzonderheden na waren de gestichten wat bouw betreft gelijk aan elkaar. Ze hadden de vorm van een vierkant, dat een binnenplaats omsloot. Deze was beplant met bomen en diende als wandelplaats voor de bewoners van de gestichten.

Elke zijde van de gebouwen had een lengte van 120 meter en bevatte een aantal zalen, die overdag als eet- en verblijfzalen dienden en ’s nachts als slaapzalen. De zalen, voorzien van stenen vloeren, waren laag gebouwd. De mensen sliepen in hangmatten die aan de zolder waren bevestigd, overdag werden opgehesen en voor de nacht weer werden neergelaten. Alleen voor heel oude en zwakke personen waren er een paar kribben. Aan de buitenflanken van de gestichten bevonden zich de ruimten voor ambtenaren, veteranen en arbeidersgezinnen, evenals ruimten voor kantoren, magazijnen, schoollokalen en keukens.

Tijdens een restauratie van het Verenigingsgebouw in Veenhuizen is deze maquette op zolder gevonden. Waarschijnlijk is het door een verpleegde gemaakt. De maquette heeft een mooi plaatsje in de vaste presentatie van het Gevangenismuseum.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)