Kind met parelketting en camee

Cornelie Tollens, foto van kind met parelketting en camee

Kind met parelketting en camee

Op deze foto zien we een jong meisje - net geen baby meer -, met een parelketting waaraan een camee hangt. Dit heeft een vervreemdend effect waardoor we ons afvragen wat hier aan de hand is. Zo’n dure ketting (lees: statussymbool) om de hals van een jong kind, dat klopt niet! Daardoor kijken we beter en zien we dat het kindje make-up op heeft, de lippen zijn gestift en de wenkbrauwen aangezet. Er is dus niets natuurlijks aan dit mooie, open gezichtje.

Het werk van Cornelie Tollens (1964) gaat altijd over het vrouwelijk lichaam, over erotiek, feminisme en vanitas ofwel ijdelheid. Soms, zoals bij dit meisje, gebruikt ze kinderen die ouder afgebeeld worden dan ze zijn. Daarmee zegt Tollens dat kinderen te vroeg als volwassenen worden opgetuigd. Hier zien we een kind dat geen kind meer kan zijn.

Tollens verwijst met deze foto naar onze decadente tijd, die in bepaalde opzichten vergelijkbaar is met de Renaissance: ook toen vierde luxe hoogtij en was het kind geen kind, maar een statussymbool.

Cornelie Tollens componeert haar foto’s niet op de computer, maar bewerkt haar modellen en maakt dan haar foto.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)