De wielbrancard

Het transport van 19 mei 1944 van Westerbork naar Auschwitz is gefilmd.

De wielbrancard

De beelden zijn wereldberoemd geworden en in vele documentaires over de Tweede Wereldoorlog te zien. De film toont de voorbereidingen voor het vertrek en later de wegrijdende trein. Enkele seconden is het gezicht van een meisje te zien, tussen de wagondeuren. Haar naam is Settela Steinbach, een Sinti-meisje.

Settela Steinbach werd het symbool van de deportaties uit kamp Westerbork. Met haar zijn die dag nog honderden andere mensen weggevoerd. Naar de werkkampen in Oost-Europa, dachten zij zelf. Veel gezichten komen in het filmfragment voorbij: jonge, gezonde mensen die zich in de werkkampen prima zullen kunnen redden. Maar ook oudere mensen, zittend op de bodem van de veewagon, en kinderen aan de hand van hun moeders.

Zelfs een wielbrancard komt voorbij, met daarop een zieke vrouw. Haar begeleider duwt de brancard voort, hij weet niet goed waar hij met de vrouw naar toe moet. Heen en terug gaat het, langs de volgeladen wagons. Minutieus onderzoek naar de naam op haar koffer maakt duidelijk dat op de brancard de 61-jarige Frouwke Kroon ligt. Uiteindelijk is ook voor haar een plekje in de trein gevonden. Op 22 mei 1944, de dag van aankomst, is zij in Auschwitz vermoord. De brancard die haar naar de trein bracht, kreeg een plek in de tentoonstelling.

VERHALEN (0)