Smalspoor op z’n smalst

Smalspoor op z’n smalst

Smalspoor op z’n smalst

Smalspoor is al het spoor dat smaller is dan normaal spoor (1435 mm). Hoe smaller het spoor, hoe krapper je de bochten kunt maken en meestal ook: hoe lichter het is. Als je het steeds smaller maakt, dan komen de rails uiteindelijk tegen elkaar aan en hou je één rail over: de monorail. Smalspoor kun je met twee of vier man makkelijk verplaatsen. Hierdoor is smalspoor uitermate geschikt om het vervoerstraject snel te veranderen: als je een weg aanlegt of een kanaal graaft, neem je het spoor met het werk mee.

De monorail in het Smalspoormuseum komt oorspronkelijk van de waterzuivering in Emmen. Daar werd hij gebruikt om het vaste afval van de waterzuivering af te voeren naar een depot, waar het later door vrachtwagens werd weggehaald.

Toen de monorail niet meer nodig was bij de waterzuivering, nam een recreatiepark het over en bouwde de trein om tot een kindertrein. Op een gegeven moment voldeed de kindertrein niet meer aan de nieuwe veiligheidseisen voor speelwerktuigen en kwam de monorail naar het Smalspoormuseum. Daar hebben we hem in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)