Hunebedbouwers

In het Hunebedcentrum staat een familie van hunebedbouwers zoals die er uit gezien kan hebben. Hunebedbouwers worden niet ouder dan 45-50 jaar. Ze zagen er niet veel anders uit dan wij, maar waren wel kleiner: tussen de 155 -165 centimeter. De mensen hadden waarschijnlijk een lichte huid, blond of bruin haar en blauwe ogen. Over de mode in de steentijd is weinig bekend, maar de mannen en vrouwen versierden zich met sieraden van barnsteen, git en zelfs koper.

Hunebedbouwers

In het Hunebedcentrum staat een familie van hunebedbouwers zoals die er uit gezien kan hebben.  Hunebedbouwers worden niet ouder dan 45-50 jaar. Ze zagen er niet veel anders uit dan wij, maar waren wel kleiner: tussen de 155 -165 centimeter. De mensen hadden waarschijnlijk een lichte huid, blond of bruin haar en blauwe ogen. Over de mode in de steentijd is weinig bekend, maar de mannen en vrouwen versierden zich met sieraden van barnsteen, git en zelfs koper.

 

Zo’n vijfduizend jaar geleden nemen de mensen in Drenthe de ideeën over van hunebedbouwers in Duitsland en Denemarken. In Nederland ontstaan dan vaste woonplaatsen waar bewoners gewassen verbouwen en dieren houden. De hunebedbouwers kennen een graafstok, een ploeg en het wiel. Onder hunebedden zijn ploegkrassen en karrensporen gevonden. Het belang van visvangst en jacht nam af, want de akkers waren een vaste bron aan voedsel.

Hunebedbouwers waren boeren en dus verbouwden ze graan, bonen, erwten en vlas op hun akkers. Langs de bosranden graasde het vee: varkens, schapen, geiten en runderen. Toch bleven ook de hunebedbouwers jagen, vissen en verzamelen. In Drenthe woonden in die tijd zo´n twee à drieduizend mensen. 

Periode
3000 v.Chr. tot 500 n.Chr.
DOOR
DATUM
Thema's
VERHALEN (0)