Combine

McCormick Combine, 1954 zelfrijdende maaidorser, 60 pk 6-cilinder benzine motor, 4.000 kg

Combine

Tractor- en werktuigenmuseum Drenthe heeft een imposante maaidorser in de collectie. Het is een combine uit 1954, een van de eerste grote Amerikaanse machines die het graan kon maaien en tegelijk ook kon dorsen.

Aan de zijkant is goed te zien hoe de machine in elkaar zit, wat levensgevaarlijke situaties opleverde. Jan Drenthe: “Onvoorstelbaar dat het toen zo kon, zo open en bloot. Allemaal bewegende snaren, kettingen en tandwielen, precies een groot horloge! Zo’n machine smeren, dat deed men gewoon terwijl die door draaide. Er zijn veel ongelukken mee gebeurd. Regelmatig verloren mensen hun handen of werden er vingers afgesneden.”

In Nederland is een beperkt aantal van deze maaidorsers geleverd. Deze imponerende en grote (maar ook dure) machines waren echter niet geschikt voor de Nederlandse graanbouw. In tegenstelling tot Amerika, waar stro een onbelangrijk bijproduct was, wilde de Nederlandse landbouwer ook maximale stro-opbrengst hebben. Waar dus de Amerikaanse akkerbouwer het mes hoog instelde (net onder de korenaar), plaatste de Nederlandse akkerbouwer het mes vlak boven de grond. De consequentie was dat de dorskast de grote hoeveelheid graan + stro + zand niet aankon en dus voortdurend verstopt raakte.

Veel Europese fabrikanten onderkenden dit probleem, leverden machines met grotere strocapaciteit en namen vervolgens de markt over.

VERHALEN (0)