De bakkershoek

Van slagroomhoorn tot bakkersfiets: de bakkershoek.

De bakkershoek

In de bakkershoek van het Nederlands Graanmuseum ziet u allerlei voorwerpen die bakkers gebruikten. Vroeger was het bakken van brood en alles wat daaraan vooraf ging, handwerk. Er werd naar hartenlust gekneed en gerold voordat men over kon gaan tot het bakken. Brooddeeg ging eerst in blikken en werd vervolgens de oven ingeschoven met de hulp van een broodplank.

In de banketbakkerij werkte de bakker met diverse vormen om gebak en koekjes vorm te geven. Bij het bakken van speculaaskoeken maakte hij gebruik van uit hout gesneden speculaasplanken. In de avonduren vulde de bakker de planken met de hand. De hele familie hielp mee bij deze tijdrovende klus. Voor deze werkzaamheden ontwikkelde een slimmerik later een speculaasmachine, waardoor de inzet van mensenhanden minder intensief en noodzakelijk was.

In het Nederlands Graanmuseum ziet u een uitgebreide collectie speculaasplanken. Ook hebben we een nagenoeg complete inventaris van een bakkerij uit vroegere tijden, van beslagkom tot broodkorf en van slagroomhoorn tot bakkersfiets!

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)