Goti del Maestro

In het Museum voor Hedendaagse Grafiek en Glaskunst te Vledder staan ingedeukte glazen. Daar hoort een mooi verhaal bij!

Goti del Maestro

Glasblazers beginnen de dag met het maken van een proefglas. Daarmee testen ze de technieken en kleurcombinaties die ze die dag willen gebruiken en brengen ze de oven op de juiste temperatuur.

Omdat het alleen maar een test is, krijgen die glazen soms de meest bizarre vormen en kleuren. Ook maken de glasblazers er vaak wat grappigs van, zoals glazen met een neus. Ook deuken ze de glazen in. Waarom doen ze dat?

De glazen worden ter afkoeling op een tafel gezet. Blijven ze heel, dan weten de blazers dat het goed zit met de kleurcombinaties en technieken. Vervolgens gebruiken ze de glazen om uit te drinken. Dan snap je ook waarom ze ingedeukt zijn: het is loeiheet in de glasblazerij en de vingers zijn bezweet; door de deuken hebben de drinkers meer grip op het glas!

Gooide de maestro zo’n ingedeukt glas over zijn schouder, dan was de werkdag officieel gestart. Tot een paar toeristen riepen: ‘Niet weggooien, die willen wij wel kopen!’. Nu is het Goto del Maestro, het kopje van de meester, een verzamelaarsitem.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)