Original Heidelberg

Original Heidelberg-degelautomaat - een prachtige drukmachine!

Original Heidelberg

Net als de Gutenberg-pers (ook te zien in ons museum en op deze website) is deze Heidelberg een degelpers. Hij werkt volgens hetzelfde principe als de Gutenberg-degelpers.

De Heidelberg drukpers stamt uit de 19e eeuw, de Heidelberg-degelautomaat uit de 20e eeuw. De automaat is natuurlijk gemoderniseerd ten opzichte van voorafgaande Heidelberg- en andere drukpersen. De grootste verandering zit erin dat de Heidelberg-automaat niet handmatig wordt aangestuurd, maar machinaal; ook het inleggen van papier gebeurt automatisch.

De Heidelberg van het Drukkerijmuseum Meppel is nog volop in bedrijf. Het is nog steeds een erg populaire drukmachine voor klein handelsdrukwerk. En het handige is dat de Heidelberg nog allerlei leuke extra functies heeft, die de aanschaf van veel randapparatuur overbodig maakt. Zo kan de pers rillen, perforeren, prägen en stansen.

Behalve de Heidelberg, bevat de drukkerij nog andere zeer fraaie oude drukpersen. Samen illustreren ze de ontwikkeling van de drukpers na de Gutenberg-pers. Alle machines werken onder begeleiding van vakkundige vrijwilligers.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)