Heidelandschap met boom en sik an de stik

De dichtende schilder Roessingh schildert reliëf in het Drentse landschap.

Louis Roessingh hield erg veel van Drenthe. Hij dichtte in het Drents, maar als schilder had hij zijn atelier in Antwerpen, vanwege de kunstacademie en expositiemogelijkheden.

In de 19e eeuw was Drenthe vooral bekend om zijn weidse, 'natuurlijke' landschap en de armoede van de bevolking. Deze romantiek trok veel schilders naar Drenthe, ook Roessingh bleef terugkomen. In dit schilderij vinden we het weidse landschap; een zandweg leidt het oog naar de horizon, geholpen door de bomen en de lichte wolkenband aan de einder. Een geit, vast aan een touw dat aan een paaltje is gebonden, symboliseert het andere romantische element, de armoede van de keuterboer. Veel Drentse keuterboeren konden zich geen koe veroorloven, wel een geit voor melk en kaas.

 

Een Drents landschap schilderen is niet makkelijk. Drenthe is mooi, maar vooral plat. In dit schilderij heeft Roessingh toch reliëf weten te creëren in Drenthe. De zandweg is uitgediept door karrenwielen en door het lage standpunt van de schilder kijken we tegen de zijkant van het spoor aan. De sik lijkt in het karrenspoor beschutting tegen de wind te vinden.

Periode
1950 tot heden
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)