Buikorgel

In 1875 begon de blinde Belg Leon Warnies een verhuurbedrijf van kleine (Duitse en Italiaanse) straatorgeltjes aan de Brouwersgracht in Amsterdam. Het bleek een gat in de markt!

Buikorgel

Orgels waren duur en speellieden zijn als regel niet vermogend. Kopen was geen optie, maar huren ging prima. Leon Warnies verhuurde ook dit exemplaar, dat nu in Museum Vosbergen staat: op de balg bevindt zich een etiket van de firma. Het is van Duitse makelij en speelt 9 melodieën, waaronder ‘Wien Niederländischen Blut’.

Orgellieden liepen een jaar lang jaarmarkten en kermissen af, dan ging het orgel even terug naar de werkplaats. De balg werd geplakt en de nieuwste tophits kwamen op de cilinder, een houten wals met pennen en bruggen die de kleppen openen naar de pijpen. Een cilinder was meestal voorzien van 8 à 10 liedjes.

Het beperkte repertoire was voor de Italiaan Gavioli de drijfveer om een orgelboek te ontwikkelen dat een klavier bedient. De melodieën kunnen langer worden en je kunt een hele bibliotheek aanleggen. Ook Warnies gaat na 1900 over op de nieuwe boekorgels, al snel gevolgd door o.a. zijn schoonzoon Gijs Perlee. Anno 2012 is de derde generatie Perlees nog steeds actief in de draaiorgelwereld. Leons initiatief stond zo aan de wieg van de Nederlandse draaiorgelcultuur.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)