Hindericus Scheepstra

Zeg je Ot en Sien, dan zeg je Hindericus Scheepstra. Deze bijzondere onderwijzer maakte de twee Drentse kinderen wereldberoemd in Nederland.

Hindericus Scheepstra

Zeg je Ot en Sien, dan zeg je Hindericus Scheepstra. Deze bijzondere onderwijzer maakte de twee Drentse kinderen wereldberoemd in Nederland. Ze spelen de hoofdrol in de boekjes van Scheepstra, maar ze staan ook symbool voor zijn vernieuwende aanpak van het onderwijs.

Scheepstra (Roden, 1859–1913) was onderwijzer en later leraar aan de Rijkskweekschool in de vakken Nederlands en Pedagogiek. Uit onvrede met de bestaande schoolboekjes ging Scheepstra zelf aan de slag. Hij vond het vooral belangrijk dat de inhoud van de boekjes beter aansloot bij de belevingswereld van het kind. Samen met zijn vriend Jan Ligthart (Scheepstra schreef, Ligthart adviseerde) ontwikkelde hij nieuwe uitgaven voor het onderwijs.

Het begon met een serie van vier boekjes ‘De wereld in’ over de natuur. Daarna volgden de series ‘Dicht bij huis’, ‘Nog bij moeder’ en ‘Buurkinderen’. De boekjes werden een groot succes door de eenvoudige taal en de vertrouwde onderwerpen en zeker ook door de prachtige illustraties van Cornelis Jetses.

Ot en Sien zijn onsterfelijk geworden en horen bij de kinderliteratuur van de twintigste eeuw. In Roden staan standbeelden van beide beroemde kinderen en ook van hun schepper, Hindericus Scheepstra. In 1948 is de dorpsschool omgedoopt tot Scheepstraschool en in 2012 kreeg zijn erfgoed een eigen plek: het Scheepstra Kabinet.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)