Het Bestuur

Het Bestuur, spelen met dimensies Vlak voordat u Museum De Buitenplaats in gaat, ontmoet u Het Bestuur. Deze drie gewichtige dames, gegoten in brons door Guus Hellegers (1937), markeren het plein voor de entree van het museum.

Het Bestuur

Het beeld toont drie zittende vrouwen in een reliëf 'op pootjes'. De bovenkant van het beeld is plat en doet denken aan een afbeelding op een munt. Toch is het een driedimensionaal beeld want Hellegers liet de poten van de stoelen waar de dames op zitten in tact. Hierdoor lijkt het alsof de vrouwen, terwijl zij zaten te vergaderen, plotseling zijn platgewalst.

Guus Hellegers (1937) is van beroep beeldhouwer maar hij ontwerpt en maakt ook penningen en medailles. In Het Bestuur verenigt hij beide disciplines, wat een grappig schouwspel oplevert. Hij verkleint op originele en humorvolle wijze het aanzien dat bestuurders vaak genieten.

Sinds de opening in 1996 had het museum het beeld in bruikleen van Hellegers. Toen zich een koper meldde, sloegen de vrijwilligers van het museum de handen ineen. Met allerlei acties zamelden zij geld in om het beeld te kunnen kopen.

Nu maakt Het Bestuur deel uit van de permanente collectie. En dat is maar goed ook. Want wat moet een museum zonder bestuur?

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)