De koestal

Koe knuffelen in de stal.

De koestal

Op de eerste verdieping van de museummolen hebben we zestien doorkijkjes ingericht rondom oude, bijzondere gebruiksvoorwerpen. Ieder doorkijkje heeft een eigen thema, zoals de zuivelindustrie in de voormalige gemeente Dalen (met filmbeelden uit 1966), een kapperszaak, de slacht met ‘zwienepoten in de weck’, de schouw met de vuurhaal en een pompstraat. Een bijzonder doorkijkje is deze levensechte koeienstal met heuse heide op de ondergrond.

In de herfst, als het buiten donker en koud werd, ging het vee naar binnen. Voordat de koeien op stal kwamen, werden ze geschoren, zodat de overgang van de kou buiten naar de warme stal binnen, minder groot was.

Meestal kalfden de koeien ook op stal. Als de pootjes zichtbaar werden, deed men er een touw om en werd - gelijktijdig met de weeën van de koe - het kalf ter wereld getrokken. De kalfjes werden vaak vernoemd naar een van de huisgenoten. Tegenwoordig krijgen ze direct een uniek nummerbord in de oren.

Als het vee in het voorjaar weer de wei in kon, werd de stal schoongemaakt en netjes met zwartsel en witkalk geverfd. De zoldering boven de stal heet de hilde. Hier werden vaak diverse gebruiksvoorwerpen neergezet. Was je een of ander gereedschap kwijt, dan was dat vaak op de hilde terug te vinden, net als in onze museummolen Jan Pol.

In ons museum zie je niet alleen hoe een koestal er vroeger uit zag, maar kun je ook een koe knuffelen, aaien of scheren met een heuse scheermachine. Alles kan in ons museum!

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)