Joods leven in Beilen

In de Tweede Wereldoorlog zijn 46 van de 58 Joodse inwoners van Beilen weggevoerd naar de concentratiekampen in Oost-Europa en daar omgebracht.

Joods leven in Beilen

Deze ronde, ijzeren ramen bovenin de gevel van de toenmalige synagoge zijn in het bezit van de Oudheidkamer. Zij vormen – naast de gevelsteen – de enige tastbare herinnering aan de Joodse medeburgers van Beilen en aan wat hen is overkomen.

In de Tweede Wereldoorlog zijn 46 van de 58 Joodse inwoners van Beilen weggevoerd naar de concentratiekampen in Oost-Europa en daar omgebracht. Slechts 12 Joodse inwoners overleefden de oorlog. Ter herinnering aan de weggevoerde Joden is in 1991 de gevelsteen van de in 1952 afgebroken synagoge ingemetseld in de hal van het nieuwe gemeentehuis. De ronde ijzeren ramen worden bewaard in de Beiler Oudheidkamer.

In Beilen was al vanaf 1855 een zelfstandige synagoge, gesticht met financiële steun van niet-Joodse inwoners van Beilen. Het was de vierde synagoge in Drenthe, na Dwingeloo (1811), Veenhuizen (1839) en Smilde (1846). De hoofdsynagoge stond in Meppel. Tussen 1855 en 1940 had de Joodse gemeente een eigen begraafplaats en een eigen gebouw voor de Joodse godsdienstles in Beilen. In 1950 werd de zelfstandige Joodse gemeente Beilen opgeheven en verenigd met Assen. De synagoge werd in 1952 afgebroken.

Op de kadastrale kaart uit 1880 is te zien waar de synagoge stond: Isr. Kerk.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)