Ganzenmarkt

Al sinds het eind van de 15e eeuw worden in Coevorden ganzen verhandeld.

Ganzenmarkt

De boeren lieten ganzenhoedsters hun vetgemeste ganzen naar de Ganzenmarkt in de stad drijven. De meeste ganzen werden via Rotterdam naar Engeland verscheept en eindigden als kerstdis in een Engels huishouden.

Tegen het einde van de 19e eeuw nam het aanbod van ganzen af en uiteindelijk verdween de Ganzenmarkt zo’n 90 jaar geleden. Het enige wat bleef, was een najaarsmarkt met als afsluiter de ’Biestemoandag’, een dag waarop vee werd verhandeld.

Nu is de Ganzenmarkt Coevorden een jaarlijks folkloristisch evenement op iedere tweede maandag van november. Er worden geen ganzen meer verhandeld, maar ze worden die dag wel door de winkelstraten gedreven door ganzenhoedsters in ouderwetse kleding. Tijdens dit evenement wordt door een jury een Miss en Mini Miss Ganzenhoedster gekozen. De missen dragen een jaar lang deze titel en zijn aanwezig bij allerlei representatieve taken voor de gemeente Coevorden.

Voor veel (oud-)Coevordenaren en andere belangstellenden vanuit de regio is de jaarlijkse Ganzenmarkt een belangrijke sociale gelegenheid om familie, vrienden en bekenden te ontmoeten. De Ganzenmarkt is dan ook niet meer weg te denken van de culturele agenda van de stad.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)