Sarinda

De sarinda is, net als de sarangi, een vedel (‘strijkinstrument’; ook voorlopers van de viool noemt men vedels) uit het cultuurgebied dat van Oost-Iran tot Oost-India reikt.

Sarinda

Het instrument komt in allerlei gedaanten en onder diverse namen voor.

Kenmerkend voor de sarinda is het hartvormige klanklichaam: boven breder dan beneden en aan de achterkant afgerond. Het is in tweeën gedeeld door zeer diepe, symmetrische inhammen. Het onderste deel is bespannen met een stuk vel van een geit of soortgelijk dier, het bovenste deel is open. De hals is aan de voorkant vlak en dient als toets waarop de snaren kunnen worden gedrukt om ze te verkorten. Bij sommige types is de toets verlengd en overbrugt hij het open deel van de klankkast.

De muzikant strijkt de snaren van de sarinda met een licht gekromde, met paardenhaar bespannen strijkstok. Het aantal snaren is variabel en er zijn soms resonanssnaren die meeklinken met de tonen die je op de speelsnaren produceert. Zo ontstaat een mooi ruimtelijk effect. De sarinda wordt gebruikt voor zangbegeleiding, maar ook in ensembles voor dansmuziek.

Het afgebeelde instrument komt uit Afghanistan en heeft speel- en resonanssnaren.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)