Graansoorten

In het Nederlands Graanmuseum ziet u ook diverse graansoorten, zoals gerst, rogge, haver en tarwe tentoongesteld.

Graansoorten

We doen onze naam dus eer aan! Per graansoort kunt u zien waar die bepaalde soort voor wordt gebruikt.

Bierbrouwers gebruiken gerst, dat in gepelde vorm gort heet, van oudsher bij het maken van hun bier. In vroegere tijden beschikte elke stad over meerdere brouwerijen die een soort bier brouwden met een zeer laag alcoholpercentage. Dit had te maken met het ontbreken van schoon drinkwater. Het was veiliger om dit brouwsel te drinken dan water! Gerst wordt ook gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie bij de bereiding van gorte- en bloempap en in de veevoederindustrie.

Voordat rogge geoogst wordt, zit het net als tarwe in de aar en ziet het er heel anders uit. Rogge zit in roggebrood, dat ligt voor de hand, maar ook in bijvoorbeeld jenever.

Tarwe wordt veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie en in uw dagelijkse boterham. Andere bekende producten met tarwe zijn macaroni, brinta, beschuiten, crackers en griesmeel.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)