Meisje van Yde

Zestien jaren jong, ongeveer 1.40 cm lang en blond haar. Rond het begin van de jaartelling wordt ze gewurgd met een wollen bandje dat de moordenaars driemaal om haar hals draaien.

Meisje van Yde

Zestien jaren jong, ongeveer 1.40 cm lang en blond haar. Rond het begin van de jaartelling wordt ze gewurgd met een wollen bandje dat de moordenaars driemaal om haar hals draaien. Mogelijk wordt het meisje ook nog met een mes bij haar linkersleutelbeen gestoken. Daarna wordt haar hoofd gedeeltelijk kaalgeschoren.

Bijna tweeduizend jaar ligt ze in het veen bij het dorp Yde, tot in mei 1897 twee arbeiders haar vinden en van schrik de benen nemen. Dagen later worden alle lichaamsdelen en fragmenten van een mantel uit het veen gebaggerd. Helaas horen omwonenden ook van de ontdekking: ze nemen stiekem bijna alle tanden mee en ze maken het haar van het meisje los.

Hoewel het meisje van Yde tweeduizend jaar geleden leefde, zag ze er niet veel anders uit dan de pubermeisjes in onze tijd. Dat blijkt uit een replica die Richard Neave van de universiteit van Manchester heeft gemaakt. Het is een precisiewerk. Op grond van CT-scans van het veenlijk maken onderzoekers een kunststof schedel. Vervolgens krijgt het gezicht vorm, met spieren, klieren en huid. Het namaken van neus en mond blijkt het moeilijkst omdat de gevonden schedel daarover te weinig gegevens bevat.

Het resultaat is uiteindelijk een wassen hoofd met kunstogen en met een gekleurde huid en lippen. Een levensecht gezicht, heel anders dan het vertrokken gelaat van het uitgedroogde veenlijk.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)