Commandantenwoning

De luxe villa bij de ingang van het kampterrein is tussen 1939 en 2007 bijna voortdurend bewoond geweest.

Commandantenwoning

SS-Obersturmführer Albert Konrad Gemmeker woonde er slechts twee jaar, maar toch wordt de villa meestal nog aangeduid als zijn huis. Gemmeker woonde er geriefelijk. Het was een moderne woning met vijf slaapkamers, geschikt voor een heel gezin. Hij deelde het huis alleen met zijn secretaresse en minnares Elisabeth Helena Hassel.

Kampgevangen deden al het werk in en om het huis. Met het kamp letterlijk voor de deur was er natuurlijk geen gebrek aan personeel. Twee mannen hielden zich dagelijks bezig met de tuin van de commandant en moesten er onder andere voor zorgen dat er elke dag verse witte anjers op tafel stonden. Daarvoor werd een speciale kas in de tuin gebouwd. Ook op 12 april 1945, de bevrijdingsdag van het kamp, stond de kas nog vol met die witte anjers.  De Joodse tuinman Fuchs gooide ze ter begroeting op de Canadese tanks van de bevrijders.

Gemmeker was de dag ervoor gevlucht. Na een korte gevangenisstraf keerde hij terug naar Duitsland, waar hij tot zijn dood in 1982 als vrij man woonde. De woning die tijdens de oorlog zijn huis was, is het enige gebouw dat van kamp Westerbork is overgebleven.

VERHALEN (0)