De radio

Het is haast niet meer voor te stellen, een leven zonder muziek en nieuws op radio of televisie, maar in de oorlog van '40-'45 was dat toch echt het geval.

De radio

Van 1940 tot 1943 waren radio’s nog niet verboden, maar mocht je alleen luisteren naar Duits-gerichte zenders. Na 1943 was het bezit van radio’s verboden en moesten deze worden ingeleverd. Werd je betrapt, dan kon je zwaar gestraft worden. Uiteraard leverde niet iedereen zijn radio in, vaak werden ze goed verstopt om ontdekking te voorkomen.

De radio speelde een belangrijke rol in bezettingstijd. Mensen luisterden illegaal naar onder meer BBC-uitzendingen, zodat ze toch op de hoogte bleven van wat er gebeurde. Dit gaf hen hoop in deze bange dagen. De radio’s werden natuurlijk alleen tevoorschijn gehaald als de kust veilig was.

De radio staat in de nagebouwde woonkamer uit 1940-1945 van het Stoottroepenmuseum. De woonkamer geeft een beeld van de ‘verplichte verduistering’ in oorlogstijd en van het zogeheten stille verzet: de oranje bloemen in de vensterbank op de verjaardag van koningin Wilhelmina. Surrogaatkoffie en lectuur uit de oorlogstijd maken de sfeer compleet.

VERHALEN (0)