80.000 liter olie

Olie- en Korenmolen Woldzigt: 80.000 liter olie!

80.000 liter olie

De grootschalige productie, zoals die vroeger in Molen Woldzigt plaatsvond, was uniek in Nederland. Maar liefst 80.000 liter lijnolie konden de werkers hier produceren en opslaan in grote ‘oliekelders.’ Tussen oktober en april waren zeven sterke mannen, de olieslagers, continu aan het werk - als er tenminste wind was.

Als eerste werd het lijnzaad gebroken en onder de kantstenen gebracht om het fijn te wrijven tot lijnmeel. Dat lijnmeel werd vervolgens verwarmd op het vuister. Uit het warme lijnmeel sloeg de olieslager de olie.

Na het stropen en vervolgens stampen van de koeken, werd het gestampte meel opnieuw verwarmd en kon de olieslager voor de tweede keer olie slaan. Het restproduct, de lijnkoek, werd zorgvuldig op maat en gewicht gesneden, verpakt in dozen en kisten en verkocht aan de veevoederhandelaar.

Woldzigt is een knap voorbeeld van een molen die - als een werkpaard - gericht was op productie en daarvoor de modernste technologie in huis had. Daar genieten we vandaag nog steeds van!

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)