Oeroshoorn

De oeros van Dalen

Oeroshoorn

Zo’n negenduizend jaar, vanaf het midden van de Steentijd tot in de zeventiende eeuw, kwam deze oeros (Bos primigenius) voor in Nederland. Het kolossale dier had een schofthoogte tot wel twee meter.

De hoornpit (de kern van de hoorn) van deze oeros is in 2002 gevonden in de wal van het eeuwenoude riviertje het Drostendiep, aan de Eldijk bij Dalen. Onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen wees uit dat deze unieke bodemvondst ongeveer drieduizend jaar oud is. Het gewicht van de hoorn is iets meer dan drie kilogram. Het formaat wijst op een mannelijk dier, een oerosstier dus. Het gaat om het grootste tot dan toe gevonden exemplaar in de provincie Drenthe.

Opgravingen uit 1986 bewijzen dat er aan de Eldijk in Dalen in deze periode (Midden-Bronstijd) mensen woonden. Er zijn echter geen aanwijzingen dat de oeros door mensen is gedood.

Deze bijzondere bodemvondst spreekt tot de verbeelding van jong en oud. De hoorn is onderdeel van de permanente tentoonstelling ‘Bodemvondsten in Dalen tussen 8800 voor Chr. en 1850 na Christus’ op de begane grond van onze museummolen.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)