Bruidsklompen

Bruidsklompen uit Bethmale

Bruidsklompen

In de Franse Pyreneeën ligt het dal van Bethmale. In de dorpen in dit dal worden sinds lange tijd deze bijzonder gevormde klompen gemaakt. Het zijn bruidsklompen naar een oud model, gemaakt van notenhout, beukenhout, berkenhout of iepenhout. Opvallend is de ronde zoolvorm en de zeer hoge punt.

De versiering van dit paar klompen bestaat uit een dunne ijzeren band over de wreef en een stuk zwart leer over een deel van de punt, afgezet met goudkleurige kopspijkers. Midden op de kap vormen die kopspijkers een hartvorm, hét symbool van de liefde. Met een mesje ritst de klompenmaker versieringen in het houten gedeelte.

Bij het kasteel van graaf Jacques Bégouen stond rond 1900 een klompenmakerij, waar onder andere dit type klompen werd gemaakt. Zijn meesterknecht begint in 1940 een eigen klompenbedrijf en diens zoon zet het bedrijf voort. De Parijse kunstenaar Pascal Jusot loopt drie jaar stage bij de zoon van de meesterknecht, waarna hij volleerd klompenmaker is.

Jusot wordt eigenaar van een klompenmakerij in Arriën, een dorp in het dal van Bethmale. Naast de gewone gebruiksklomp maakt hij nu ook nog deze bruidsklompen. De klompen worden gedragen bij de folkloristische kleding door de volksdansgroepen uit die buurt. En……ze worden vooral gekocht door toeristen!

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)