Neanderthalers

De Neanderthalers kwamen 300.000 jaar geleden naar Europa. Noord-Nederland lag aan de rand van hun leefgebied, omdat het door de ijstijden hier erg koud was. Neanderthalers hadden geen vaste woonplaats. Ze trokken rond en maakten een kamp op plekken waar het nodig was om te overnachten.

De Neanderthalers kwamen 300.000 jaar geleden naar Europa. Noord-Nederland lag aan de rand van hun leefgebied, omdat het door de ijstijden hier erg koud was. Neanderthalers hadden geen vaste woonplaats. Ze trokken rond en maakten een kamp op plekken waar het nodig was om te overnachten. 

De karakteristieke vondsten die bij Neanderthalers horen zijn de vuistbijlen. In Nederland zijn er ongeveer honderd van gevonden. 35.000 jaar geleden stierven de Neanderthalers uit.

In Drenthe is een groot aantal vuistbijlen gevonden. De vuistbijl was het Zwitsers zakmes van de prehistorie. De Neanderthaler gebruikte hem om dieren mee te slachten en te villen, maar ook om hout te bewerken en botten stuk te slaan.

Men maakte de vuistbijl door van een stuk vuursteen aan beide zijden van buiten naar binnen stukken af te slaan, totdat er een ellipsvormig werktuig met een scherpe rand ontstond.

Naast de vuistbijl hadden de Neanderthalers ook andere werktuigen. Deze werden onder andere gemaakt met de levallois-techniek. Daarbij werd een stuk vuursteen in de vorm van een schildpad geslagen, en vervolgens werd er een grote afslag van gemaakt. 

Periode
3000 v.Chr. tot 500 n.Chr.
DOOR
DATUM
Thema's
VERHALEN (0)