Houten reprografie-camera

Fraaie houten repro-camera Deze fraaie houten horizontale repro-camera van meer dan 100 jaar oud ‘vertelt’ over de werking van (onder meer) reprografie, fotografie, lenzen.

De camera is opgesteld met de opening naar het raam toe. Sta je aan de andere kant van de camera en kijk je door de lens, dan zie je dat het straatbeeld op z’n kop staat; een mooie aanleiding om meer te vertellen over de werking van deze specifieke camera en lenzen. Net als een gewone fotocamera belicht de repro-camera het origineel, waarna het beeld verder wordt verwerkt.

De fotografie, ontdekt in 1839 door Louis Daquerre, is een techniek die al heel lang een belangrijke plaats inneemt in de grafische industrie. Of het nu gaat om het produceren van drukplaten of beeldmateriaal, altijd is sprake van belichten.

Ook de fotozetmachines die in de vorige eeuw de met lood werkende zetmachines vervingen, waren op het principe van de fotografie gebaseerd. Letters werden stuk voor stuk belicht op fotografisch papier (later film) en daarna werden de lange stroken fotozetsel ontwikkeld.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)