Bermbom

De Stoottroepen zijn verschillende keren ingezet bij Nederlandse missies in Irak en Afghanistan (Uruzgan).

Bermbom

De soldaten kregen in Irak en Afghanistan vooral te maken met zogeheten ‘irregulier optreden’. Een voorbeeld daarvan zijn de bermbommen. Deze geïmproviseerde explosieven vormden op een gegeven moment de grootste dreiging en maakten vele slachtoffers.

Bermbommen komen niet uit een wapenfabriek, maar worden vrijwel altijd thuis gemaakt. Je hebt er ook niet veel voor nodig: een drukmechanisme met dezelfde functie als het lichtknopje thuis, een ontsteker, een oude bom of granaat of nitraathoudend kunstmest en een stroombron om een elektrisch signaal door te geven.

De bermbom op de foto heeft een zelfgemaakte drukmechanisme. De bom is verpakt in een oude binnenband en begraven in de weg. Zodra iemand er overheen loopt of rijdt, wordt het elektrisch circuit gesloten. Daardoor gaat een stroom lopen die de ontsteker in werking stelt. De bom explodeert.

De bermbom vindt u in de Afghanistan-hoek van het Stoottroepenmuseum. U ziet hier onder andere voorbeelden van zelfgemaakte bermbommen, Afghaanse kleding en een schilderij over de slag om Chora (2007), een van de belangrijkste gevechten van de Stoters in Afghanistan.

VERHALEN (0)