Kraaghalsflesje

Het aardewerk van de hunebedbouwers wordt Trechterbeker-aardewerk genoemd, vanwege specifieke vorm van de potten. Maar het aardewerk van de hunebedbouwers kende nog meer vormen. Opvallend is het kraaghalsflesje . Een kraaghalsflesje heeft een dunne hals met schijfvormige kraag en een ronde buik. Het is geen eenvoudige vorm om te maken.

Kraaghalsflesje

Het aardewerk van de hunebedbouwers wordt Trechterbeker-aardewerk genoemd, vanwege specifieke vorm van de potten. Maar het aardewerk van de hunebedbouwers kende nog meer vormen. Opvallend is het kraaghalsflesje . Een kraaghalsflesje heeft een dunne hals met schijfvormige kraag en een ronde buik. Het is geen eenvoudige vorm om te maken.

De functie van deze flesjes is onduidelijk. In een kraaghalsflesje uit Oldenburg (Duitsland) is zwavel en vetresten gevonden. Dit kan een aanwijzing zijn voor het gebruik van zalf en/of cosmetica. 

De zuidelijke buren van de hunebedbouwers zijn de mensen van Stein-cultuur. Ook deze mensen maken een type kraaghalsflesje.

Het servies van de hunebedbouwers is bijzonder. De schalen, kommen en bekers waren er in allerlei vormen en maten. De potten zijn opgebouwd uit rolletjes klei die zijn uitgekneed tot een pot. Na het kneden is de pot versierd met allerlei motieven. De versieringen worden aangebracht door een stukje hout en bot en ingevuld met een witte pasta van verbrand, fijngemalen bot met vet.

Periode
3000 v.Chr. tot 500 n.Chr.
DOOR
DATUM
Thema's
VERHALEN (0)