De drukpers van Gutenberg

Opvallend in het Drukkerijmuseum Meppel is een fraaie houten drukpers uit 1570. Het is hetzelfde type drukpers als in de eeuw ervoor door Gutenberg is gebruikt.

De drukpers van Gutenberg

Aan de hand van deze drukpers vertellen we de geschiedenis van de uitvinding van de boekdrukkunst rond 1450 en de vestiging in ca. 1714 van Jan Lensink, de eerste drukker in Meppel/Drenthe.

Het oudste type drukpers in Europa is de degelpers. Deze bestaat uit een stellage van een onderplaat waar de drukvorm op ligt en een bovenplaat (degel). De drukvorm wordt met de hand ingeïnkt. Vervolgens wordt er een vel papier op de drukvorm gelegd. De degel kan met behulp van een spindel omlaag worden gedraaid tot op de drukvorm. Door het aandraaien van de degel tegen het papier komt de afdruk tot stand.

Met de komst van de drukpers en het drukken met losse letters is een nieuw tijdperk aangebroken in de manier van communiceren. Met de drukpers kan meer, sneller en goedkoper worden ‘vermenigvuldigd’, waardoor kennis en wetenschap zich veel sneller verspreidden. Vóór die tijd deden geleerden dan ook keer op keer dezelfde ontdekking of uitvinding.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)