Marshallhulp

De landbouwmachines van de Marshallhulp.

Marshallhulp

Kort na de Tweede Wereldoorlog trad het Marshallplan in werking, een initiatief van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall. Het plan was gericht op de economische wederopbouw van Europa. De hulp bestond uit geld, goederen, grondstoffen en levensmiddelen. 20% van de hulp was een lening, 80% was gift.

In Nederland profiteerde vooral de landbouw van de Marshallhulp. De Verenigde Staten leverden duizenden landbouwmachines en tractoren aan Nederland. “In tien jaar tijd hadden de meeste boeren in Valthermond een tractor”, aldus Jan Drenthe. Tractor- en Werktuigenmuseum Drenthe toont bijna de complete collectie McCormick-tractoren en ook veel werktuigen die in het kader van de Marshallhulp naar Nederland kwamen.

Jan Drenthe: “Wij kochten en verkochten onze eerste tractor in 1947. Dat was nog een heel gedoe, omdat we daarvoor een vergunning nodig hadden. Een bureauhouder, meestal een grote boer die actief was voor de gemeenschap, beoordeelde of je voor een tractor in aanmerking kwam. Zelf had hij natuurlijk als eerste in Valthermond een tractor. Wij gaven ons op als loonwerker en toen kregen we een bon voor een tractor, een kleine Farmall, voor 2600 gulden. We hebben die vrij snel doorverkocht. Dat mocht eigenlijk niet, maar we konden ‘m nauwelijks betalen. Het was het begin van de handel.” 

Meer weten? www.jandrenthe.nl

VERHALEN (0)