Steenstapelingen van Kuiken

Steengoed gestapeld, de steenstapelingen van Pieter Jan Kuiken Slenterend door de museumtuin vallen ze meteen op: de terrasheuvels waarmee niveauverschillen zijn aangebracht in de tuin. Wat meestal niet direct opvalt, maar wat bij nadere bestudering in het oog springt, is de bijzondere manier waarop deze heuvels geconstrueerd zijn. Wie de muren eens goed bekijkt, zal zien dat zij slechts bestaan uit los opeengestapelde bakstenen!

Steenstapelingen van Kuiken

Tussen 1995 en 2000 werkte Pieter Jan Kuiken, beeldhouwer en steenstapelaar, aan deze steenstapelingen in de museumtuin. Op ingenieuze wijze ontwikkelde hij een manier om stevige muren te maken zonder cement of lijm. Hiervoor stapelde hij bakstenen in rijen op elkaar. Daarbij plaatste hij elke nieuwe rij stenen steeds anderhalve centimeter verder naar binnen ten opzichte van de onderliggende rij.

Zo ontstonden er achterover hellende muren die de aarde binnen de terrassen goed vasthielden. Door de open structuur van de gestapelde bakstenen raakten de muren zeer snel begroeid met planten en mos.

De stapelmuren vormen een mooie overgang tussen de tuin en de architectuur van het museumpaviljoen en –café. Ze ondersteunen de organische bouwstijl van het museum waarbij architectuur en natuur elkaar zoveel mogelijk aanvullen.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)