Marker bruidsklompen

Als een meisje in Twente de huwbare leeftijd bereikt, zeggen ze: ´Zij komt op de klompenmarkt.´

Marker bruidsklompen

Dit gezegde zou ook van toepassing kunnen zijn in het voormalige Zuiderzeegebied, zo´n 100 jaar geleden. In Marken is dit namelijk het moment voor een jongen om een paar mooie klompen voor zijn meisje uit te snijden.

Zijn de klompen klaar, dan overhandigt hij deze aan zijn meisje en doet daarmee zijn huwelijksaanzoek. Accepteert zij de klompen, dan mag ze deze dragen vanaf het moment van ‘aantekenen’ - als teken van het in ondertrouw zijn. Ook op de huwelijksdag zelf draagt ze deze klompen. Daarna krijgen ze een plekje onder het bed of naast de bedstee, als teken van voorspoed en geluk.

Dit zijn de bruidsklompen uit 1880 van Lysbeth J. de Jong uit Marken. Haar verloofde versierde ze met houtsnijwerkmotieven en zette haar initialen er op: L J D J. De motieven hebben betekenissen als geloof, hoop en liefde. Andere versieringen op bruidsklompen zijn bijvoorbeeld twee harten met een Turkse knoop, (als symbool van oneindigheid - eeuwige liefde), een hoefijzer, hulst, klavertje vier of lelietjes van dalen. Het ene paar is nog mooier bewerkt dan het andere.

Het museum heeft meerdere bruidsklompen en bruids-trippen in de collectie, onder andere uit Nederland, Syrië, Duitsland en Frankrijk.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)