Het Hertje van Juliana

Echt werk van een meestervervalser: het Hertje van Juliana.

Het Hertje van Juliana

Meestervervalser Han van Meegeren (1889-1974) kon heel goed schilderen en tekenen. Voor de oorlog stond hij bekend als een redelijk goed kunstenaar. In die tijd was hij ook tekenleraar op een academie voor freules in Den Haag.

Eén van de modellen was het speelhertje van prinses Juliana, dat door een lakei van het Paleis Noordeinde in het atelier van de academie werd gebracht. De freules, waarvan de meesten weinig talent hadden, vonden het beestje veel te beweeglijk om te tekenen. Ze daagden Han uit om het in 10 minuten te tekenen, met het bekende 'hertje' als resultaat.

Van Meegeren vond het wel een goed gelukte tekening. Hij ging er mee naar een uitgever om het als prent te laten drukken. De uitgever zag er niets in, totdat hij hoorde dat het ging om het speelhertje van Juliana. Toen werd het in een grote oplage gedrukt en sierde het in diverse formaten en uitvoeringen menig woonkamer. In de betere kringloopwinkel duikt het hertje nog regelmatig op.

De reactie van de uitgever is Van Meegeren altijd bijgebleven. Het voedde zijn ontevredenheid met de kunsthandel en was een van de aanzetten voor zijn loopbaan als vervalser.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)