De ziekenkar

Wie 100 jaar geleden ziek was en vervoerd moest worden, werd op een zogeheten raderbrancard gehesen.

De ziekenkar

Wie 100 jaar geleden ziek was en vervoerd moest worden, werd op een zogeheten raderbrancard gehesen. Deze kar bestaat uit een verrijdbaar onderstel met hoge wielen en een losse brancard die in het onderstel gehangen kan worden. De bijzondere ziekenkar is onderdeel van de collectie historische handkarren van museum De Wemme.

Dit soort ziekenkarren werd vanaf 1899 gemaakt door onder meer de firma Oostwoud en Zomer.

De ziekenkar in De Wemme is zo bijzonder omdat er slechts één persoon nodig is om de ziekenkar met te duwen en de zieken en gewonden te vervoeren. Door de grote wielen is de kar goed te gebruiken op onverharde wegen. Oostwoud won dan ook veel prijzen op beurzen met zijn slimme ontwerp.

De ziekenkar werd niet alleen voor particulier vervoer gebruikt: in het begin van 1914 moesten er 35 van deze ziekenkarren klaarstaan voor het Nederlandse leger bij een depot in Delft. De karren werden ook gebruikt om gewonden uit de Eerste Wereldoorlog te vervoeren.

Cultuurhistorisch streek- en handkarrenmuseum De Wemme heeft zo'n 70 fraaie en historisch waardevolle handkarren, bakfietsen, kruiwagens en meer!

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)