Slachtdag

Kent u het nog, eigengemaakte bloedworst, leverworst en kaantjes? Op de Slachtdag van museum De Wemme ziet u hoe het gemaakt wordt en kunt u een hapje proeven.

Slachtdag

Vroeger leefden de mensen met de seizoenen. Tijdens de zomermaanden mestten ze het varken vet, om het in november – ‘slachtmaand’ – te slachten. Vaak kwam de huisslachter bij de mensen langs om het varken te slachten. Vervolgens werd het dier op de ladder gehesen om uitgebeend te worden. De slager kreeg na het slachten het traditionele borreltje en het verhaal gaat dat hij aan het einde van de dag behoorlijk wankel huiswaarts keerde…

De dagen erna waren de vrouwen bezig met het maken van bloedworst en leverworst. Het vlees werd opgeslagen in Keulse potten, in het gestolde vet om de houdbaarheid te garanderen.

Op de Slachtdag herleeft deze oude traditie. Onze dorpsslager geeft demonstraties en bezoekers kunnen ouderwetse producten kopen zoals bloedworst, leverworst en kaantjes.

Onze vrijwilligers zorgen voor allerlei streekproducten zoals knieperties, en arretjescake en spekdikken. Ook kunt u die dag terecht voor heerlijke stamppotten en natuurlijk bruine bonen met spek.

Maak kennis met oude tradities én smaken op de Slachtdag van museum De Wemme. Meer informatie vindt u op onze website.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)