Rumfordse soep

De basis van deze soep vormde een beendergelei die werd bereid uit 25 kilo ossenvlees en evenzoveel schenkel, gekookt in regenwater.

Rumfordse soep

Bij aankomst in de kolonie beschikten de armen weliswaar over een flink stuk grond, maar dat leverde niet direct wat op. Om die eerste tijd te overbruggen, werd een gaarkeuken opgericht. Bewoners (kolonisten?) hadden de eerste maanden recht op soep en stamppot uit deze gezamenlijke keuken en verder kregen ze consumptiebonnen voor brood en andere eerste levensbehoeften die ze in de koloniewinkel konden inwisselen.

Natuurlijk was het zaak om met weinig kosten zo voedzaam mogelijk te koken. Eén van de favoriete gerechten van de koks was de Rumfordse soep. Een buitengewoon stevige en voedzame soep die voor 500 man tegelijk gekookt werd. De basis van deze soep vormde een beendergelei die werd bereid uit 25 kilo ossenvlees en evenzoveel schenkel, gekookt in regenwater. "Hierdoor bekomt men eene van de krachtigste en aangenaamste Bouillons".

De ingrediënten voor dit 'economische' gerecht:
15 kilo gemalen erwten
15 kilo witte bonen
15 kilo hele gort
8 kilo grof tarwebrood
1 mand aardappelen
8 bossen wortelen
6 bossen selderij
2 manden soepgroenten
25 middelmaat uien
3 kilo zout
ongeveer 7 liter azijn
400 gram peper

Bij speciale gelegenheden wordt deze soep, in culinair verantwoorde uitvoering, nog geserveerd in bijvoorbeeld Hotel Frederiksoord.

Periode
DOOR
DATUM
VERHALEN (0)